Direct naar de inhoud van deze pagina

Voor organisaties

Jongeren ontdekken, doen en lachen tijdens hun maatschappelijke stage (MaS). MaS is een manier waarop jongeren van het voortgezet onderwijs (tussen 12 en 18 jaar) kennis kunnen maken met vrijwillige inzet. Een stage duurt maximaal 30 uur, maar exacte invulling verschilt per school.

Meerwaarde van MaS voor jouw organistie

Bij MaS snijdt het mes aan twee kanten. De leerling maakt kennis met je organisatie. Op korte termijn levert het je extra handjes op en ervaring met jongeren. Jongeren zijn enthousiast en fris en brengen nieuwe kennis, ideeën en energie met zich mee. Op langere termijn levert het nieuwe vrijwilligers op. Het is positief voor het imago van je organisatie en je wordt bekender onder jongeren en hun leefwereld. In Breda zijn er vele vrijwilligersorganisaties, stichtingen, verenigingen, buurt-, wijk- of burgerinitiatieven die jongeren een plek bieden.

Als je deze leerlingen graag wil verwelkomen bij jouw organisatie, dan wil je natuurlijk een aantrekkelijke MaSvacature schrijven. Schrijven voor jongeren werkt net wat anders dan voor volwassenen.

Hierbij geven we een voorbeeld en leggen we je uit waar je op kunt letten. Doe er je voordeel mee!

Hieronder alvast wat tips:

  • Gezelligheid, sfeer en plezier zijn de belangrijkste behoeften en motivaties voor het doen van vrijwilligerswerk.
  • Jongeren werken graag in groepen of met leeftijdsgenoten samen dus bedenk klussen die dat mogelijk maken.
  • Jongeren worden het liefst persoonlijk benaderd voor vrijwilligerswerk. Ook e-mail en WhatsApp zijn veel gebruikte communicatiemiddelen.
  • Jongeren werken bij voorkeur in de avonden of in het weekend.
  • Eenmalige projecten of flexibele activiteiten spreken jongeren het meeste aan.
  • Geef jongeren voldoende feedback en spreek waardering uit.
  • Begeleiding vanuit de organisatie of initiatief motiveert jongeren voor vrijwilligerswerk.

Een voorbeeldvacature voor maatschappelijke stage

Waar kan je op letten?

1. Een foto toevoegen bij het profiel zorgt voor een persoonlijke touch. Dit spreekt jongeren aan. Je kan dit doen in 'Mijn Profiel'.

2. Begin je vacature krachtig en stel een vraag aan de leerling om hem/haar enthousiast te maken en persoonlijk aan te spreken. Let er op dat je kort en bondig omschrijft wat de leerling gaat doen en wat hij/zij ervoor terugkrijgt. En vergeet niet het aantal stageplaatsen te vermelden!

Leg daarna de vacature iets uitgebreider uit. Werk hierbij met kopjes, want dit maakt het overzichtelijk. Deze kopjes kan je gewoon zelf in de tekst plaatsen.

Jij gaat: (Wat gaat de leerling tijdens de stage doen?)
Jij krijgt: (Wat geef jij de leerling tijdens de stage?)
Jij bent: (Wat voor leerling zoek je? Denk aan leeftijd, regio en interesses.
Wat, wanneer, waar en hoe lang? Hier verwoord je concreet de kaders van de stage.

3. Spreek de leerling persoonlijk aan.

4. Beschrijf kort wat, wanneer, waar en hoe lang, zodat de leerling precies weet wat hij/zij kan verwachten. Noem concreet hoeveel uur de jongeren kunnen stage lopen!

Jongeren in beeld

Meer weten over de MaS?

Neem dan contact op met Isabelle Leijser en Renée Sterk van Breda Actief. Stuur een mail naar mas@breda-actief.nl of bel 076 523 35 55 of stuur een berichtje via Facebook.